Проблема забезпечення випускників-державників ЧНУ першим робочим місцем: підсумок дослідження, погляди експертів, роботодавців на проблему

У рамках Школи Практичної Аналітики, що проводиться Чернівецьким обласним осередком ВМГО «Демократичний Альянс», Громадською організацією «Захист» та Політологічним науковим товариством «Аналітик» нам, слухачам Школи, було запропоновано 3 теми на опрацювання і відповідно поділено на 3 групи.
Темою дослідження нашої групи стала проблема забезпечення першим робочим місцем студента державної форми навчання Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Метою нашого дослідження було запропонувати можливі шляхи удосконалення системи забезпечення випускників ЧНУ першим робочим місцем та знайти оптимальні шляхи вирішення проблеми забезпечення випускників державної форми навчання першим робочим місцем.
Для досягнення поставленої мети та виконання завдань ми використали такі методи дослідження, як соціологічне опитування,
глибинне інтерв’ю, запит на інформацію, коментар, аналіз документів.Проаналізувавши отримані дані, можна зробити висновки про проблему працевлаштування випускників-державників як ЧНУ, так і інших вишів.
Анкетування було першим етапом нашого досліждення. Воно нам дало інформацію про думки студентів стосовно даної проблематики, про їх ставлення до навчання, про визначення ними якості навчання.
Моїм завданням у анкетуванні було опитування студентів філологічного, географічного та факультету іноземних мов. Мною було опитано близько 36 студентів-державників ЧНУ ім. Юрія Федьковича. Аналізуючи дані анкетування, я дійшла висновку, що більшість студентів основними причинами безробіття серед випускників вважають обмежену кількість робочих місць, перевищення рівня пропозиції над попитом на ринку праці, велика кількість «працюючих пенсіонерів», скорочення працівників на держслужбах і т.д. Молодь вважає, що вирішувати цю проблему повинні держава або університет.
Задля отримання достовірної інформації про працевлаштування випускників я відправляла інформаційний запит в Чернівецький обласний центр зайнятості, після чого провела глибинне інтерв'ю  з  директором Чернівецького обласного центру зайнятості Галиною Юріївною Чупіною. В ході бесіди вона поділилася зі мною та моєю колегою своїм баченням цієї проблеми. На її думку, досить важливим аспектом проблеми є якість навчання, адже від якості знань залежить рівень кваліфікованості майбутнього працівника. Галина Юріївна вважає, що доцільним було б збільшити кількість професійно-технічним закладів, адже держава зараз потребує фахівців саме робітничих професій, і у зв'язку з цим, оптимальним шляхом вирішення проблеми була б зміна суспільної думки (в тому числі і думки роботодавця, який потребує молодого досвідченого робітника в контектсі розуміння того, що досвід набувається з часом, а не приходить одразу).
Також мною і моєю колегою було проведено глибинне інтерв'ю з Павлюком Григорієм Миколаєвичем, директором Чернівецького науково — дослідного та проектного інституту. Нас цікавило його ставлення до проблеми на прикладі інституту землеустрою як державної установи, яка може надати випускнику робоче місце. Григорій Миколаєвич вважає проблемою те, що більшість випускників їх профілю зайняті в приватних установах, а натомість кількість випускників, зайнята в державнх установах, досить незначна. Керівник охоче розповів нам про те, що у його установі позитивно ставляться до молодих випускників, оскільки розуміють, що їх праця буде більш продуктивнішою, ніж людей похилого віку, тож установа охоче працевлаштовує молодь, якщо цього дозволяє штат. Дивним для мене було почути те, що інститут землеустрою не вимагає від молодих фахівців стажу роботи, на відміну від інших роботодавців. Тож мені дуже сподобалось те, шо державна установа створює оптимальні умови для роботи молодої людини.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте