Закон про доступ до публічної інформації - можливість знати більше про те, що вас цікавить

9 травня набув чинності закон «Про доступ до публічної інформацїї». Тепер жоден політик та чиновник не зможе приховати від нас, громадян, те, що йому вигідно. Цей закон — справжня зброя в руках тих, хто готовий боротися за свої права у найрізноманітніших інстанціях.
       Будь-яка інформація, якою володіє політик, відкрита для загального доступу. Виняток становить лише державна таємниця, конфіденційна або службова інформація.
       Кожен громадянин в зв'язку з дією закону, має право дізнатися про доходи будь-кого з представників влади.
       Відповідно до закону, інформація про діяльність суб'єктів владних повноважень повинна бути оприлюднена у засобах масової інформації, офіційних друкованих виданнях. Інформація про рішення органів влади, повинна бути оприлюднена впродовж 5 днів і висвітлена на веб-сайті органу влади (якщо такий є).
       Також передбачено, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснювані посадовою особою чи групою осіб за попередньої змови, спричиняють відповідальність, передбачену законами України.
       Особи, яким не була надана відповідь на запит, які не отримали необхідну інформацію, мають право на оскарження дій, чи бездіяльності розпорядників інформації.
       Запитувач має право оскаржити:
 1) відмову в задоволенні запиту на інформацію;
 2) відстрочку задоволення запиту на інформацію;
 3) ненадання відповіді на запит на інформацію;
 4) надання недостовірної або неповної інформації;
 5) несвоєчасне надання інформації;
 6) невиконання розпорядниками обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 цього Закону;
 7) інші   рішення,   дії   чи   бездіяльність   розпорядників інформації, що порушили законні права та інтереси запитувача.
       Оскарження  рішень,  дій  чи  бездіяльності  розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте